צור קשר
close

למבקשים מידע נוסף או להתייעץ עם אחות מתאמת תורמים חיים במרכז הלאומי להשתלות

    ניתוחי התרומה וההשתלה

    ניתוחי התרומה וההשתלה

    א. התארגנות לניתוח

    לאחר קבלת האישור ממשרד הבריאות, יקבע הצוות הרפואי במרכז המשתיל את מועד ההשתלה בתיאום עם התורם ובהתחשבות בבקשותיו. עוד טרם הניתוח, יוזמן התורם לבדיקת טרום-הרדמה, ולעתים לבדיקת דם להצלבה נוספת (מול הנתרם) ולבדיקות דם חוזרות, לרבות סרולוגיה, כהכנה אחרונה לקראת הניתוח.

    האשפוז לניתוח נקבע בדרך כלל ליום הקודם לניתוח, ולעתים לבוקר הניתוח, אם הניתוח מתוכנן לשעות אחר הצהריים. על התורם להצטייד בציוד אישי (דוגמת כלי רחצה, נעלי בית, עיסוקים לשעות הפנאי). יש להקפיד על צום מוחלט (אוכל ושתיה) 6 שעות לפני הניתוח. יש לדעת כי לא תמיד יתבצע הניתוח בדיוק בשעה שנקבעה, ולעתים עלול הניתוח להידחות ברגע האחרון.

    ב. הניתוח לנטילת הכליה מגופו של התורם

    הניתוח להוצאת הכליה (בדרך כלל השמאלית) מתבצע בשיטה הלפרוסקופית שבה נעשה הניתוח דרך שלושה חתכים קטנים בבטן העליונה והכליה מוּצאת דרך חתך נוסף שאורכו כ-10 ס"מ בחלק התחתון של הבטן (בדומה לחתך ניתוח קיסרי). מנפחים את הבטן בגז היוצר חלל עבודה רחב. מכניסים דרך אחד הפתחים מצלמה המקרינה על מסך את המתרחש בתוך הבטן. ידי הכירורג נמצאות מחוץ לבטן והוא רואה את פעולותיו על צג מחשב. לעתים כתוצאה מסיבוך במהלך הניתוח (דמום או נקב במעי) שאינו מאפשר להמשיך בשיטה הלפרוסקופית יש לעבור לניתוח פתוח כדי לא לסכן את התורם (דבר זה קורה בפחות מאחוז אחד מן המקרים).

    במהלך הניתוח מוכנסים: עירוי (אינפוזיה) שדרכו אפשר להזליף נוזלים ותרופות שונות לפי הצורך וצנתר (קטטר) לכיס השתן שתפקידו לנקז את השתן. לאחר הניתוח ושהייה של כשעתיים בחדר התאוששות, מועבר התורם למחלקה כשהוא מקבל עירוי נוזלים ומחובר לצנתר בשלפוחית השתן. באזור החתך הניתוחי יהיה לעתים נקז, שמטרתו לנקז את ההפרשות מאזור הניתוח.

    לאחר הניתוח ייתכנו כאבים בעיקר באזור צלקת הניתוח, הרגשת מלאות בבטן שתחלוף לאחר כמה ימים וכן כאבים בכתפיים שנגרמים מהקרנה של כאב בגלל מתיחת הסרעפת בשל הגז המוזרם לבטן בזמן הניתוח. חשוב לדווח על כאבים כדי לקבל משככים.

    משך האשפוז במחלקה הוא 3-5 ימים. למחרת הניתוח צפוי שיפור הדרגתי בתחושה, והצנרת הנלווית (צנתר, עירוי) תוסר בהדרגה. הכאבים ילכו ויפחתו והמנותח יתחיל להתהלך בחופשיות.

    ג. השחרור מבית החולים וההחלמה

    לאחר השחרור, מומלץ לקחת משככי כאבים במידת הצורך ולפי המלצת הצוות הרפואי.
    מעתה ולתמיד, אסור השימוש בתרופות אנטי-דלקתיות לא-סטרואידליות כגון וולטרן, נקסין, אדוויל, נורופן, ברופן, אביטרן וכד'.
    אם מופיעים חום, בחילות הקאות, או כאבי בטן קשים יש לפנות למיון וליצור קשר עם המחלקה שבה נותח התורם.
    בדרך כלל אפשר לחזור באופן הדרגתי לפעילות מלאה, אך בחודש הראשון יש להימנע מהרמת משאות שמשקלן מעל 5 ק"ג. לאחר השחרור מומלצת חופשת מחלה של חודש ימים, ובמידת הצורך אפשר, על פי המלצה רפואית, להאריך את חופשת המחלה. יש להגביל פעילות גופנית מאומצת לכשלושה חודשים מזמן הניתוח (או לפי הוראות הרופא).

    מומלץ לתורמים לשמור על אורח חיים בריא הכולל משקל גוף תקין ופעילות גופנית קבועה לאחר התרומה. מומלץ להימנע מעישון משום שעישון עלול לגרום נזק לכליה. יש להיות במעקב רפואי מסודר כמה חודשים לאחר התרומה ולאחר מכן פעם בשנה. בכל מרכז משתיל יש מרפאת מעקב לתורמי כליה.

    מומלץ להימנע או להישמר, במיוחד באירועים העלולים לגרום להתייבשות כמו ריצות מרתון, טיולים אתגריים וכד'. במצבים של הופעת שלשולים או הקאות מרובים מומלץ לפנות לחדר מיון.
    מומלץ לא לצום בשנה הראשונה שלאחר התרומה.

    חשוב לקרוא את העלון לצרכן של כל תרופה לפני נטילתה, כדי לבדוק שהתרופה אינה גורמת נזק לכליה. במקרה של ספק יש להתייעץ עם רופא ממחלקת ההשתלות/מרפאת המעקב.

    ד. מעקב לטווח ארוך לאחר התרומה

    בטווח הארוך יכולים להתפתח יתר לחץ דם, או בעיות רפואיות שונות שמרביתן אינן קשורות לתרומה, אך עלולות במישרין או בעקיפין להזיק לכליה או לבריאות הכללית. לכן יש צורך במעקב רפואי שנתי כדי לאבחן ולטפל מוקדם ככל האפשר וכך לדחות או למנוע בעיות רפואיות שונות.

    משרד הבריאות מחייב את יחידות ההשתלה לנהל מעקב ארוך טווח אחר בריאותו של התורם, לכן בעת השחרור יתואם עם התורם מועד לביקור במרפאת התורמים כחודש עד שלושה חודשים מיום השחרור ולאחר מכן ייקבע מועד לבדיקה שנתית הכוללת בין השאר מדידת לחץ דם, ובדיקות דם ושתן. חשוב מאוד להמשיך במעקב במרפאת מעקב התורמים של המרכז המשתיל.

    לאחר השחרור עלולים להופיע סימנים או תחושות של מצוקה נפשית, וחשוב לפנות לפסיכולוג או לפסיכיאטר לפי בחירתו של התורם. על פי חוק ההשתלות יינתן החזר כספי בגין חמישה טיפולים פסיכולוגיים (ראה סעיף פיצוי תורמים).

    gotopלראש הדף
    gotopקובץ להורדה

    Accessibility Toolbar